Citeam la cdmitroi şi vlad nişte consideraţii despre starea mocirloasă a noastră, a românilor şi cum educaţia ar fi o ieşire. Cred că ideea ar trebui un pic rafinată.

Educaţia se câştigă şi trebuie efort şi concentrare. Autoeducaţia presupune – în plus – existenţa unui model sau a unor idealuri, iar tenacitatea nu trebuie să fie ultima dintre calităţi.

Educaţia tradusă prin cultură şi erudiţie? Nu prea cred. Şi nu aşa cum se încearcă acum.

Câţi din cei care şi-au cumpărat cărţile ce vin cu ziare zilele astea au deschis vre-una? Câţi dintre copiii de liceu ştiu exact ce cărţi au în bibliotecă? Pun pariu că ştiu perfect ce melodii au în telefonul mobil.
Câţi dintre părinţi au încercat să stârnească la copil pasiunea de lectură şi să-i ghideze lecturile? Nu vorbesc de cele recomandate de şcoală sau de Amurg şi alte asemenea.

Poate educaţia de genul ăsta te face să nu devii lingău, oportunist sau meschin, deşi nu sunt foarte convins. Americanii, daţi exemplu ca urmaşi de hoţi şi deţinuţi, nu sunt un popor foarte educat.

Cred eu că important este să fii demn şi să ai un minim respect fata de nişte valori. Asta naşte alte valori. Şi aşa se evoluează. Acest gen de educaţie ne trebuie. Educă-te şi educă-ţi copilul să aibă respect pentru el însuşi, pentru serviciu, pentru omul de lângă el, pentru clădirea în care locuieşte, pentru frumos, pentru puritate şi altele asemenea. Rezultatele se vor vedea peste ceva mai mult timp decât te aştepţi, dar vor veni.  Aşa vom câştiga respect şi demnitate. (ah! cuvinte mari!)

La noi sunt respectate: lichelismul, mitocănia, lanţul gros de aur, geanta şi pantofii de firmă, maşina bengoasă şi nu mai enumăr. Prin toleranţa pe care o acordăm acestora le facem să se înmulţească.

Educaţia e o soluţie? Da şi Nu – este părerea mea. Un anume tip de educaţie ne trebuie. Iar totul vine în timp de generaţii.

Anunțuri
Comentarii
 1. cristina spune:

  Nu stiu daca „educatia” pe care n-o au americanii nu se traduce in smecherie la romani. As vrea ca romanii sa fie mai destepti decit americanii si sa nu lase ONU sa dicteze programa scolara. Uite unde i-a dus pe americani! Dar cite bloguri ai citit despre ofensele pe care le au parintii cu programa care va fi predata din toamna in licee, Speak Truth to Power, aceasta fiind agenda ONU? Nu prea multe! De ce? Cum sint romanii mai educati aici?

  • bogdanic spune:

   Marturisesc! Problema programelor scolare ma depaseste.
   Ce doream sa evidentiez fata de vlad este ca ar trebui sa ne formam o cultura a demnitatii si nu neaparat eruditie. Americanii au aceasta cultura si insufla copiilor respectul pentru valorile lor.

   • cristina spune:

    Am inteles. Cultura demnitatii nu are cum sa se formeze de la sine. Incepe de acasa si continua in tot timpul vietii. Dar daca in scoli se preda ceva impotriva acestei culturi, de ce ne asteptam sa iasa oameni cu cultura? Se incearca si la americani sa se renunte la astfel de cultura, de aceea am mentionat grija pe care trebuie s-o aibe romanii sa nu cada in aceeasi plasa.

 2. thornofrose spune:

  Hm, foarte interesant subiectul ăsta. Educatia are un rol important, din.. cea mai fragedă copilărie, încă din fașă. Și nu mă refer la cititul de cărți. Apoi, am observat că fiecare își formează o anumită personalitate, de cele mai multe ori în funcție de mediul în care trăiește. Valorile le sunt impuse tocmai de acest mediu și de anturaj. Nu știu dacă e aplicabil pentru.. toată lumea sau numai pentru români, dar, majoritatea românilor sunt tentați să urmeze o anumită turmă, fără să ia în considerare drumul pe care il urmează turma. Toleranța de care vorbești, cred că e mai mult o comoditate, o complacere a individului care se simte ok atâta timp cât nu i se cere să facă mari eforturi.. mai ales cu ˝mintea˝…

  • bogdanic spune:

   Sigur ca mediul in care se dezvolta influenteaza profund personalitatea si criteriile de apreciere. Dar anumite valori sunt universale, iar noi le uitam.
   Ai dreptate, toleranta nu e tocmai cel mai fericit termen.
   Eu respect dreptul oricui de a asculta manele. Dar nu accept sa le asculte la maxim sub geamul meu sau in piata la Crangasi. Si refuz sa merg in locurile in care sub-urbanul sau sub-umanul te striveste, doar pentru ca mi-as dori o hartie igienica mai ieftina.

 3. Saturnianul spune:

  Cred că ar trebui să clarificăm ce înţelegem prin educaţie. Am senzaţia că se face o confuzie (la modul general) între educaţie ca simţ al valorilor, al comunităţii şi al respectului faţă de ce te înconjoară, şi educaţie ca acumulare de cunoştinţe. Societatea occidentală (nu mă refer neapărat la americani) poate că nu e educată în sensul că probabil mulţi nu ştiu unde e România pe hartă sau confundă Bucureştiul cu Budapesta, dar majoritatea au dezvoltată cealaltă educaţie.

  Personal am întîlnit oameni care dpdv al cunoştinţelor generale acumulate nu erau prea bogaţi, dar aveau un comportament şi un simţ al valorilor umane care m-au impresionat. Ceva ce n-am întîlnit la destui cu multe şcoli şi tobă de cunoştinţe (cu educaţie, cum se numesc).

  • bogdanic spune:

   My point exactly! Asta a fost si scopul postului meu. De a sublinia acest lucru. Mi s-a parut ca la vlad ar fi cam vag evidentiat.

 4. cdmitroi spune:

  exact de aceeasi educatie individuala vorbesc si eu. primii ani sunt cei mai importanti in viata omulu. Cei 7 ani de-acasa!!!
  Cat despre valori…e dureros ca ne place sa ne laudam cu ce e al altuia, ce are altu, cum o are altu…si nu inteleg de ce.

  • bogdanic spune:

   Cred io ca sunt ceva mai mult de 7 ani necesari.
   Si ne place sa ne jelim ca noi nu o avem la fel de mare. fara sa facem nici un efor in directia asta.

 5. Vlad spune:

  „Câţi dintre părinţi au încercat să stârnească la copil pasiunea de lectură şi să-i ghideze lecturile?”
  In general copiii copiaza ceea ce vad la parinti sau bunici. Daca tie ca parinte nu ti-a placut sau nu iti place sa citesti si/sau sa inveti e greu sa-ti convingi copilul ca e bine sa o faca. Are un simt aparte de a depista minciuna si ipocrizia. Si nu poti sa ii impui ce sa citeasca. Pentru fiecare carte exista un timp al ei. Nu ii poti cere unui copil sa citeasca Cioran de exemplu. El va citi cu placere carti cu povesti la inceput apoi carti de aventuri si daca se dezvolta placerea de a citi va veni si vremea lecturilor mai complexe.
  „Americanii … nu sunt un popor foarte educat.”
  Intr-adevar americanii si occidentalii nu sunt foarte educati la modul general. Asta e difernta dintre noi si ei. Noi stim (invatam) cate putin din toate, ei se perfectioneaza pe un anumit domeniu.
  Lectura nu te face neaparat un savant. In schimb iti deschide ochii. Si avand ochii deschisi iti poti seta niste principii si niste valori pe care sa le respecti.

  • bogdanic spune:

   Copiii copiaza dragostea de lectura? Poate da, poate nu. Fiu-miu este un lenes. I-am citit de mic, iar el adora lecturile. Dar cand e sa citeasca el … Naspa. Se intereseaza daca a aparut filmul sau jocul pe calculator. Sigur ca nu-l imping spre Cioran, dar ii limitez accesul la Liga dreptatii (daca asta iti spune ceva) sau la alte nimicuri la moda. Incerc sa-l imping spre ceva mai serios – gen basme culte sau aventura pentru 9 ani. De la scoala i s-a dat de citit Colt Alb si Jules Verne. Carti destul de grele, dar au trebuit citite.
   De acord cu tine ca lectura iti deschide ochii spre principii universale umane si etice. Dar viata este abrupta, implacabila si cruda. Pentru a-i face fata iti trebuie un cod comportamental foarte clar intiparit. Ceea ce lectura iti da in timp este doar modificarea acestui cod, iar uneori nici atat. De aceea „cei sapte ani de acasa” cum ii numeste Mitroi sunt considerat vitali.

 6. […] că nu puteai să-ţi dai seama dacă e al tău sau al celui lipit de tine. Vorbeam de educaţie, […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s